Programări & info: 0374554344

Medicină generală

Medicina generală este specialitatea care se ocupă cu diagnosticarea şi tratamentul condiţiilor acute sau cronice şi furnizarea de îngrijiri preventive de sănătate.  Deoarece nu se limitează la tratarea unor părți sau organe specifice ale corpului, ei au o gamă largă de abilități care îi ajută să trateze pacienți de orice vârstă, sex și cu diverse probleme de sănătate. Medicii generaliști joacă un rol important în domeniul medical deoarece sunt adesea primii contactați de către pacienți.
Responsabilitățile medicului generalist cuprind următoarele:
  • Medicii generaliști sunt adesea prezenți în unitățile de urgență și îngrijire primară pentru a oferi consultații pacienților.
  • Datorită cunoștințelor sale extinse cu privire la o mare varietate de afecțiuni medicale, un medic generalist este calificat în evaluarea problemelor și determinarea celui mai potrivit curs de tratament.
  • Este instruit să ofere îngrijire pe termen lung pacienților care suferă de boli cronice și acute.
  • Este responsabilitatea medicului generalist să-și educe pacienții cu privire la menținerea corectă a sănătății. Spre deosebire de alți medici care sunt în principal responsabili de tratarea pacienților, medicii generaliști au și posibilitatea de a ajuta pacienții în prevenirea bolilor (profilaxie).
  • Este responsabil pentru abordarea factorilor sau problemelor psihologice și sociale care afectează îngrijirea pacienților lor.
  • Unii medici generaliști, cu precădere cei cu competențe în medicina de familie, efectuează vizite la domiciliu ca parte a îngrijirii pe termen lung a pacientului și, de asemenea, educă rudele pacientului pentru a se asigura că știu cum să-i ofere acestuia îngrijirea necesară. Aceste vizite la domiciliu devin automat parte din atribuțiile lor dacă pacientul nu poate veni la clinică sau la spital, cum ar fi în cazul pacienților vârstnici și al sugarilor.

    • Este responsabil pentru trimiterea pacienților către specialiștii corespunzători.
  • Rolurile și responsabilitățile specifice ale medicului generalist pot diferi în funcție de țara în care își exercită profesia.

    Care sunt calitățile unui medic generalist?

    Medicii generalişti ar trebui să posede anumite calităţi care îi vor ajuta să devină eficienţi în rolul lor. Acestea includ:

    • Capacitatea de a avea grijă de pacienți, precum și de membrii familiei sau rudele acestora (în cazul in care acesta este și medic de familie și rudele pacientului se afla sub îngrijirea sa)
    • Conștientizarea rolurilor, responsabilităților, precum și a limitărilor sale
    • Abilitatea de a identifica situațiile in care este necesară parerea altor medici de diverse specialitati și de a colabora cu aceștia
    • Angajamentul de a se menține la curent cu cele mai recente tratamente și practici medicale
    • Angajamentul de a-și îmbunătăți propriile abilități, astfel încât să poată oferi o îngrijire cat mai bună pacienților săi
    • Competenţă generală în domeniul clinic
    • Capacitate de organizare și atenție la detalii
Ce este consultatia de medicina generala?

Consultația de medicină generală este o întâlnire între un medic și un pacient care are ca obiectiv luarea de măsuri preventive pentru a opri dezvoltarea diferitelor boli, în special pentru pacienții care au factori de risc, obținerea unui diagnostic pentru simptomele pe care le experimentează pacientul sau, în cazul unui control anual, reevaluarea riscului pacientului de apariție a diferitelor afecțiuni medicale.

Un pacient poate consulta diferite tipuri de medici de diverse specialități pe tot parcursul vieții sale, pe măsură ce îmbătrânește sau pe măsură ce sunt identificate anumite afecțiuni. De exemplu, copiii și adolescenții sunt adesea consultați de pediatri. Începând cu vârsta adultă, aceștia sunt consultați fie de medici generaliști, fie de medici cunoscuți sub numele de interniști. Interniștii, pe de altă parte, se pot subspecializa într-o varietate de domenii, inclusiv, dar fără a se limita la, ortopedie (articulații și oase), cardiologie (inimă), neurologie (sistem nervos) și enterologie (tract intestinal). De pacienții seniori se ocupă cei specializați în geriatrie.
Care sunt situațiile în care se recomandă o consultatie de medicina generala?

Există multe situații și motive pentru care un pacient ar trebui să fie supus unui consult general, printre care se numără:

Menținerea stării generale de sănătate a pacientului – Este deosebit de important ca o persoană să se bucure de calitatea vieții, indiferent de vârsta. O consultație de medicina generală permite medicului să urmărească evoluția stării pacientului, să gestioneze boala sau dizabilitățile deja existente, să prevină potențialele problemele de sănătate viitoare, și să ofere sfaturi și recomandări specifice cu privire la stilul de viață al pacientului pentru ca acesta să aibă o calitate a vieții cât mai bună.

Obligații profesionale sau de alta natură – Unele persoane, cum ar fi angajații unei companii, sunt obligate prin lege să consulte un medic pentru o consultație generală înainte de angajare și, ulterior, cel puțin o dată pe an (medicina muncii). Rezultatele examenului (apt sau inapt pentru munca) sunt apoi transmise companiei pentru stocare și monitorizare. Multe organizații folosesc astăzi informațiile medicale pentru a crea programe mai potrivite pentru stilul de viață al angajatilor lor. Un alt exemplu poate fi, de asemenea, solicitarea unei societăți de asigurări ca o persoana să se supună unui consult general pentru a determina corect valoarea sumei asigurate și a primei de asigurare.
Diverse nevoi medicale – Nevoile medicale ale unei persoane pot varia în diferite faze ale vieții sale. Când este tânăr, provocarea este să-și întărească sistemul imunitar și să identifice problemele de sănătate care mai târziu îi pot afecta viața. De exemplu, ultimele studii arată că copiii supraponderali sau obezi au un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare sau diabet mai devreme decât cei cu greutate normală. Când ajunge la adolescență, schimbările fiziologice specifice pubertății, cum ar fi creșterea pilozității corpului, hormonii și problemele de natură psiho-emoțională sunt abordate cu precădere.

Detectarea precoce a afecțiunilor – Deși prevenția este întotdeauna de preferat decât tratatarea unei afecțiuni, depistarea precoce oferă oricărei persoane o șansă de luptă chiar și împotriva bolilor temute precum cancerul. O consultație regulată a pielii, de exemplu, poate ajuta un dermatolog să monitorizeze noile excrescențe sau modificări ale pielii, cum ar fi transformările alunițelor sau prezența leziunilor.
Recomandare sau trimitere – O consultație de medicină generală poate fi efectuată și cu scopul de a obține o trimitere către un medic specialist, de cele mai multe ori pentru că domeniul de pregătire, experiența și competențele medicului generalist nu sunt suficiente pentru a satisface nevoile medicale ale pacientului pe baza diagnosticului inițial sau a rezultatelor testelor.

De asemenea, o consultație de medicina generala are următoarele beneficii:

  • Pacienții vor putea stabili o relație strânsă cu o echipă de medici care îi poate ajuta să își satisfacă nevoile medicale în prezent sau viitor.
  • Detectarea precoce poate crește probabilitatea de supraviețuire în cazul uor afecțiuni grave și permite medicilor să gestioneze cu ușurință atât bolile acute, cât și cele cronice.
  • Medicii vor putea să ofere măsuri preventive și alte programe care pot încuraja o abordare mai proactivă a prevenirii, tratamentului și gestionării bolilor
Cum se desfășoară o consultație de medicină generală?

În timpul unei consultații generale, medicul efectuează o analiză medicală amănunțită, punând diverse întrebări pacientului. Întrebările pot acoperi simptomele, starea generală, orice probleme de sănătate, precum și rezultatele testelor medicale anterioare.

Medicul efectuează apoi un examen fizic. Părțile corpului care vor fi verificate vor depinde de obiectivul consultației.

Dacă este necesar, medicul va recomanda apoi mai multe teste, care pot include investigații imagistice, cum ar fi RMN, PET sau CT. Rezultatele acestor examene vor fi discutate în următoarea consultație.

Este normal ca un pacient să se prezinte de mai multe ori la același medic pentru reevaluare. O consultație poate dura cel puțin 30 de minute și adesea nu necesită nicio pregătire specială din partea pacientului.


dr. Elena Stângă

medic primar

spinal care wave